Fra Veitvedt til L.A.

Historien om Selvaag Art Collection

Siden Olav Selvaag utplasserte de første 23 skulpturene over natten på Veitvedt i 1958, har Selvaag Gruppen utplassert nærmere 600 skulpturer i sine boligprosjekter. Selvaag har støttet billedhuggere i Norge gjennom mange år, blant annet ved innkjøp av skulpturer til utplassering på boligfelt, og utdeling av flere skulpturstipend til unge eller uetablerte billedhuggere.

Historien om Selvaag

 1. 1948

  Ekeberghuset. Olav Selvaag bygger Ekeberghuset i Oslo, på en tredjedel av tiden og til en tredjedel av prisen som var vanlig på den tiden. Det blir starten på en lang historie av nyvinninger innen boligbygging.

 2. 1951

  Vindeltrappen. Trappen plasseres utendørs og er ikke innkledd. Bygningsmyndighetene karakteriserer den som «meget farlig». Og selv om den gir lavere byggekostnader og bedre utnyttelse av boligarealet, blir den forbudt. Vindeltrappen er fortsatt en del av Selvaag Gruppens og Selvaag Art Collections logo.

 3. 1951

  Serieproduksjon. Selvaag bygger Norges første serieproduserte boliger på Bestum i Oslo. Standardisering og seriebygging av boliger er et viktig bidrag til å løse boligmangelen etter krigen.

 4. 1958

  Skulpturelt engasjement. Selvaag starter tradisjonen med å signere boligområder med skulpturer. Siden den gang har selskapet utplassert nærmere 600 skulpturer i tilknytning til boligområder og næringsbygg

 5. 1998

  Tatlergården. Olav og Frederik starter sin samling av internasjonal samtidskunst til utplassering i tilknytning til ulike prosjekter. Til varehuset Tatler i Bogstadveien kjøper de en fotoserie
av Nobuyoshi Araki og skulpturen «Edge II» av Antony Gormley, som henger ut fra husveggen. I dag er denne utplassert på den ene ytterveggen av Astrup Fearnley Museet.

 6. 1999

  Løren. Forsvaret flytter fra Løren. Det over 44 mål store området blir utgangspunkt for en helt ny bydel. Ole Gunnar Selvaag utlyser en internasjonal skulpturkonkurranse med temaet Peer Gynt.

 7. 2003

  Tjuvholmen. Sammen med arkitekt Niels Torp vinner
Selvaag konkurransen om å bygge ut Tjuvholmen. Kunst er en viktig del av vinnerforslaget «Utsyn». I samarbeid med Aspelin Ramm utvikler Selvaag området med leiligheter, restauranter og shopping. I tillegg arbeider de videre med kunstdestinasjonen og ønsket om å få Renzo Piano til å tegne et museum i verdensklasse. Foto: NTB Scapix

 8. 2005

  Plussboliger. Selvaag starter med Plussboliger, et boligkonsept som retter seg mot boligkjøpere som ønsker ekstra service, opplevelser og trygghet. I alle Plussprosjektene er det et bemannet serviceområde, som er utsmykket med billedkunst fra Selvaagsamlingen.

 9. 2006

  Peer Gynt-parken. I Henrik Ibsen-året 2006 åpner Selvaag Peer Gynt-parken på Løren, etter en internasjonal konkurranse. Parken består i dag av 23 skulpturer, av kunstnere fra 10 ulike land. Alle skulpturene viser ulike scener fra Ibsens verdenskjente drama.

 10. 2011

  A House to Die In. I 2011 kommer Bjarne Melgaard til Olav og Frederik med en idé
om å lage en skulptur formet som et hus. De kobler på Snøhetta, og sammen utvikler de «A House to Die in», et hus som skal fungere som Melgaards bosted og atelier, i nabolaget til kunstnerkolonien på Ekely. Prosjektet, som har vært vist i London, Innsbruck og Oslo, skaper både begeistring og debatt. Våren 2018 ligger saken fortsatt til behandling hos bygningsmyndighetene.

 11. 2011

  50 000 boliger bygget. Den historiske begivenheten feires ved at Selvaag Bolig gir bort en Start-bolig på Løren. Over 70 000 unge i alderen 18-34 år deltar i trekningen.

 12. 2012

  Astrup Fearnley Museet. Astrup Fearnley Museet kan endelig flytte inn i museumsbygget som Renzo Piano har tegnet på Tjuvholmen. Den verdenskjente arkitekten har tegnet både museet og skulpturparken utenfor. Oslo har fått en ny kunstdestinasjon i verdensklasse.

 13. 2012

  Skulpturparken på Tjuvholmen. Skulpturparken åpner høsten 2012, og inneholder en rekke skulpturer fra etterkrigstidens internasjonalt anerkjente kunstnere: Anish Kapoor, Franz West, Louise Bourgeois, Peter Fishli & David Weiss, Ellsworth Kelly og Paul McCarthy.

 14. 2013

  A Chair for Man and his Spirit. Olav og Frederik treffer Marina Abramović i forbindelse med hennes første separatutstilling i Oslo. De kjøper verket «A Chair for Man and his Spirit» , som fraktes i sin helhet med båt fra New York. Verket plasseres i hagen utenfor Selvaags kontor på Madserud. Når Selvaag flytter til nye kontorer i Silurveien på Ullern, flyttes verket med.

 15. 2015

  Veneziabiennalen. Selvaag er en av sponsorene for den nordiske paviljongen under Veneziabiennalen, en av verdens viktigste utstillinger for samtidskunst. I 2015 er Norge vertskap, under ledelse av OCA, Office for Contemporary Art Norway. Det er kunstneren Camille Norment som har ansvaret for den kunstneriske utformingen. Foto: NTB Scanpix

 16. 2015

  Piano tilbake til Oslo. Selvaag inviterer Renzo Piano som med-kurator for sommerutstillingen på Astrup Fearnley Museet. Piano bidrar i utvelgelsen av verk fra Selvaagsamlingen og utformingen inne i bygget han selv har tegnet. Slik møtes kunsten, parken og bygget.

 17. 2018

  I Still Believe in Miracles. Sommeren 2018 åpner utstillingen "I Still Believe in Miracles" på Astrup Fearnley Museet. Her stilles det ut opp mot 100 verk fra Selvaag Art Collection. Per 2018 har Selvaag utplassert over 650 verk i sine bolig- og næringsområder.

Se hele tidslinjen

Gjennom innkjøp har Selvaag gitt unge og uetablerte kunstnere oppdrag og arbeidsmuligheter. I tillegg har de delt ut en rekke stipender til unge og uetablerte kunstnere, i samarbeid med Norsk Billedhuggerforening.

Da Olav Selvaag tidlig på 60-tallet trengte en kyndig kunstrådgiver, fant han blant annet støtte i Skule Waksvik. Samarbeidet mellom kunstneren og bygningsentreprenøren varte helt til Olav døde i 2002. «Olav Selvaag ville bringe et smil inn i folks hverdag», erindrer Skule Waksvik. Kunstneren døde februar 2018, men over 100 av hans skulpturer lever videre ved Selvaag-boliger rundt om i landet.

Ole Gunnar Selvaag tok over Selvaag etter faren Olav, og har stått bak noen av Norges største by- og boligutviklingsprosjekter. Han er opptatt av at folk som flytter til Selvaag-prosjekter har noe å være stolte av. Hvordan skapes et hjemsted? Hva skal til for at et område blir et sted folk liker å leve livene sine? Ole Gunnar har arvet sin fars interesse for figurative skulpturer, og var en av drivkreftene bak Peer Gynt-parken på Løren. Skulpturparken åpnet i 2006, og de 23 skulpturene som er plassert ut mellom boligene følger Henrik Ibsens drama akt for akt.

Under utviklingen av Tjuvholmen som ny bydel i Oslo, ønsket Olav H. og Frederik å skape en unik destinasjon for samtidskunst i verdensklasse. Med på veien invitert de sin kunstfaglige kartleser gjennom de siste 20 årene, Peder Lund. «At samtidskunst blir vist og formidlet slik det gjøres på Tjuvholmen er ekstremt viktig. Det skaper interesse og forståelse for samtidskunst. Olav og Frederik har valgt sentrale, spennende kunstnere det ikke har vært en selvfølge å få se i Norge», sier gallerist Peder Lund.

Museumsdirektør Gunnar B. Kvaran ved Astrup Fearnley Museet mener Renzo Piano har laget et arkitektonisk kunstverk av et bygg som allerede har oppnådd ikonisk status. Sammen har de kuratert utstillingen «I Still Believe in Miracles» som stilles ut på museet sommeren 2018. «Vi kommer til å vise frem en rekke abstrakte verk av veldig høy kvalitet. Publikum vil få gleden av å se kunst som normalt ikke er tilgjengelig i Norge. Det vil være en utstilling med mye form, farge og persepsjon – og med et innhold som sannsynligvis også vil provosere på en positiv måte».

Før utstillingen «I Still Believe in Miracles» på Astrup Fearnley Museet våren 2018, reiste Olav og Frederik Selvaag til New York og L.A. for et gjensyn med noen av sine favorittkunstnere – og for å oppdage nye. Bli med på reisen i amerikansk samtidskunst.